2. Leefbaar Venlo

Wonen

Wat hebben we bereikt?

  • In 2022 zijn er 467 woningen gerealiseerd , waarvan 254 nieuwbouwwoningen. Onder andere de volgende woningbouwprojecten zijn opgeleverd: Vleesstraat in Venlo (Walther Vastgoed: 14 huurappartementen, wonen boven winkels), Veilingstraat in Venlo (B-Right Urban Living: 95 huurappartementen, 5 huurwoningen), Kaldenkerkerweg in Venlo (Hoex Bouw: 19 huurappartementen), Straelseweg in Venlo (Het Withuis BV: 7 levensloopbestendige koopwoningen), Plan Vilgert in Velden (BPD: 18 koopwoningen waaronder 14 levensloopbestendige), Plan Meulenveld in Lomm (BPD: 6 koopwoningen), Maasstraat in Arcen (particulier: 4 levensloopbestendige huurappartementen), Villa Parc Arcen (particulier: 14 koopwoningen) en opvallend veel kleinere projecten (minder dan 5 woningen). Tegelijkertijd zijn er 93 woningen om diverse redenen aan de voorraad onttrokken, met name door woningsplitsing en sloop. Netto zijn er daarmee 374 woningen aan de woningvoorraad toegevoegd. Dit is conform onze doelstelling van de woonvisie om jaarlijks gemiddeld 350-400 woningen toe te voegen
  • In 2022 hebben een woonmonitor ontwikkeld om de voortgang van het het uitvoeringsprogramma van de Woonvisie te kunnen volgen: Venlo inZicht . De voortgang van de woningbouwopgave is nu makkelijker te volgen. Ook voor externe belanghebbenden, zoals initiatiefnemers, makelaars, wijkraden en geïnteresseerde inwoners. De komende tijd wordt de woonmonitor nog uitgebreid met de prestatieafspraken met woningcorporaties en de Huurdersbelangenvereniging Venlo. Hierbij wordt gekeken welke actiepunten zich lenen voor monitoring, zoals zicht op de ontwikkeling van de sociale huurvoorraad.
  • Voor verschillende woonzorg-initiatieven zijn ruimtelijke procedures opgestart: waaronder de Leijgraaf (Belfeld), Raadhuis aan den Drink (Tegelen) en  Manresa (Venlo).
  • Om de doorstroming te bevorderen van senioren (van eengezinswoning naar levensloopbestendige woning) is in 2022 gestart met het opstellen van de verhuisvoucherregeling . Met als doel de regeling zo effectief en breed mogelijk in te zetten zijn de opties met verschillende partijen besproken. Eind 2022 is overeenstemming bereikt met betrokken partijen.
  • Door een aanpassing van de Huisvestingswet (1 januari 2022) werd het voor gemeenten mogelijk om een regeling opkoopbescherming in te voeren door gebieden aan te wijzen waar het niet langer mogelijk is om woningen op te kopen voor verhuur.  In de raad van december is deze regeling formeel vastgelegd in de Huisvestingsverordening Venlo 2023 .
  • Begin december zijn de Prestatieafspraken 2023-2026 tussen gemeente, woningcorporaties en Huurdersbelangenvereniging Venlo getekend. In tegenstelling tot voorgaande jaren betreft het meerjarige afspraken die aansluiten bij de looptijd van de Woonvisie.
Deze pagina is gebouwd op 05/10/2023 10:49:57 met de export van 05/10/2023 10:17:59