Armoedebeleid
Voor het armoedebeleid was 2022 voorzien als jaar waarin de voorbereidingen voor de evaluatie en herijking van het armoedebeleid plaats zouden vinden. Hiernaast is veel zorg en aandacht uitgegaan aan de financiële gevolgen van de energiecrises en inflatie. Deze was het meest merk- en voelbaar binnen het armoedebeleid. Er zijn forse intensiveringen in zowel budget als inzet gerealiseerd.
Door deze extra inzet heeft Venlo in 2022 veel kunnen betekenen voor inwoners (energietoeslag voor een ruime doelgroep tot 150% van de bijstandsnorm en prioritering van financieel kwetsbare inwoners bij de verduurzamingsaanpak) en maatschappelijke partners (subsidiemogelijkheden via Venlo-fonds) die met armoede te maken kregen. Ook maatschappelijke instellingen die te maken kregen met een toegenomen vraag zijn extra ondersteund, zoals bijvoorbeeld de Voedselbank.
Sociale Basis
In 2022 heeft een evaluatie plaats gevonden waaruit blijkt dat betrokkenen over het algemeen tevreden zijn over de dienstverlening van Incluzio. We zien dat er een beweging is gemaakt naar meer integrale en passende dienstverlening, betere herkenbaarheid voor inwoners waar zij laagdrempelig met ondersteuningsvragen terecht kunnen en een betere samenwerking met gemeente, diverse aanbieders en samenwerkingspartners. Op basis van deze evaluatie is de opdracht verlengd voor nogmaals 3 jaar tot 1-4-2026. Daarnaast is in 2022 bemoeizorg onderdeel van de opdracht geworden. Daarnaast is Incluzio in april 2022 gestart met de opdracht de bedrijfsvoering en organisatie van Jacx te verstevigen. De aanpak is succesvol, Jacx is vol in bedrijf, waarna Jacx in 2023 zelfstandig verder kan. Tot slot is Incluzio gestart met blended care, ondersteuning via deels fysieke en deels online contacten. Deze manier van werken draagt bij een toekomstbestendige ondersteuning.
We hebben een evaluatie uitgevoerd van de huidige Stadspas Venlo. Het contract met de huidige uitvoerder loopt in 2023 van rechtswege af. U bent daarover geïnformeerd in RIB 2022-149. De opbrengst van de evaluatie dient als basis voor de nieuwe aanbesteding.
We zijn gestart met een onderzoek hoe we mantelzorgers en vrijwilligers beter kunnen ondersteunen en faciliteren. De resultaten van dit onderzoek gebruiken we om te bepalen wat anders en beter kan.
In 2022 heeft Venlo het eerste G-debat georganiseerd en zijn er diverse gesprekken gevoerd die van belang zijn voor de verdere aanpak van de motie 'G-debat uitvoeren'.
Financiële ondersteuning van Kinderboerderij Hagerhof is in 2022 opgestart naar aanleiding van een amendement.
Gemeenschapsaccommodaties
We hebben diverse gemeenschapsaccommodaties financiële steun geboden om ze in stand te houden. Voor de realisatie van een tijdelijke gemeenschapsaccommodatie in Steyl is financiële ondersteuning opgestart naar aanleiding van een amendement.
De actualisatie van het beleid gemeenschapsaccommodaties is in 2022 voortgezet. In oktober 2022 zijn de ontwikkelingen met u besproken in een themabijeenkomst. De planning is dat de actualisatie in het 2e kwartaal van 2023 wordt afgerond.
Werk & Inkomen
- Om betaald werk voor zo veel mogelijk inwoners bereikbaar te maken, is er met ons netwerk van partners gewerkt aan een zo inclusief mogelijke arbeidsmarkt. De begeleiding van werk naar werk en van uitkering naar werk is succesvol gebleven. Uit voorlopige cijfers blijkt dat Venlo voor wat betreft het jaar 2022 gelijk opgaat met de landelijke trend (van bijstandsbestandsontwikkeling)
- Ook wordt er in toenemende mate focus en aandacht geïnvesteerd op de inwoners voor wie betaald werk (nog) niet in het vooruitzicht ligt. Een grootschalige pilot hiervoor is in 2022 opgestart als investering in het vitaliseren en positief ondersteunen van onbenutte talent
- De integrale, wijkgerichte werkwijze wordt doorontwikkeld en in praktijk gebracht. Succesvolle projecten uit eerdere jaren zijn voortgezet
KanDoen
Binnen KanDoen vinden Wsw werknemers met een lagere loonwaarde hun stabiele werkomgeving. Daarnaast maar worden ook - wijkgericht - andere inwoners met arbeidsbehoefte bijgestaan om in hun woonomgeving zichtbaar mee te doen en fungeert KanDoen als schakelpunt voor maatschappelijke betrokkenheid, gemeenschapszin en als ontmoetingsplek.
Uitvoering Wsw - WAA - KanDoen
KanDoen is er voor de Wsw werknemers met een lagere loonwaarde en de WAA voor de WSW werknemers met een hogere loonwaarde. Bij KanDoen worden ook - wijkgericht - andere inwoners met arbeidsbehoefte bijgestaan om in hun woonomgeving zichtbaar mee te doen en fungeert KanDoen als schakelpunt voor maatschappelijke betrokkenheid, gemeenschapszin en als ontmoetingsplek.
In 2022 is er bij de WAA sprake van een hoger ziekteverzuim en helaas ook een hoger natuurlijk verloop. Ook blijken er meer werknemers eerder dan verwacht uitgestroomd, naar een arbeidsongeschiktheidsuitkering of een nieuw geïntroduceerde CAO-vroegpensioenmogelijkheid. Door deze ontwikkelingen viel het financieel resultaat positiever uit dan initieel gedacht.
In 2022 hebben we ook de ontwikkeling van de herijkte koers en bijbehorende organisatievorm voor de WAA afgerond, met als resultaat dat de aandelen in de WAA Groep NV vanaf 2023 volledig in handen van de gemeente Venlo zijn en doorontwikkeld kan worden naar het aan elkaar verbinden van de uitvoering van de Participatiewet en de Wsw.